Norsk media, fordommer og hiv – opplys deg selv!

Som homofil, som seksuell og ikke minst som menneske er dette en sak som opptar meg, og jeg håper at alle mennesker har interesse av å la seg opplyse om dette temaet.

Dette er viktig!!

Jeg har kopiert og forenklet en artikkel jeg har lest, rett og slett for å formidle saken videre..

Dette innlegget handler om HIV. Hvorfor er hiv mest tabubelagt i dagens samfunn når det er tryggere å få hiv enn å få enkelte typer kreft?

Manglende informasjon om hiv er årsak til fortsatt hiv-tabu i dag. Til tross for at staten bruker millioner av kroner på å forebygge hiv-smitte, finnes det i dag ikke troverdig, pålitelig og oppdatert informasjon om hivsmitte på norsk.

Konsekvensen er at fordommene om hiv-smittede lever i beste velgående.

”For fire dager siden gjorde jeg mitt livs største tabbe og hadde sex med en prostituert. Er livredd jeg nå også kan ha fått HIV og stiller meg selv 100-vis av spørsmål. HIV-angsten tar livet av meg! Sluttet å sove og har liten matlyst.”

Det er en 18-åring som skriver dette. Mange tenker på hiv som en dødelig sykdom som man ikke kan komme seg unna.

Jeg husker tilbake til en norsk kjendis som la ut resultatet av hiv-testen sin på samboerens blogg av ”respekt for familie og samarbeidspartnere”.

Han ville avkrefte ryktene om at han var hiv-positiv.

«Hvis dette er hva min kjære skulle gå gjennom, som ikke er eller har vært syk, så blir jeg kvalm av å tenke på hvilke fordommer de som faktisk er syke ofte vil kunne møte på», uttalte samboeren hans.

Dødelig? Nope!

Faktum er at hiv ikke lenger er en dødelig sykdom om man får behandling i tide. Og behandlingen går ut på å ta en pille om dagen for enkelte, mens andre må bytte på behandling for å treffe den som fungerer best.

Behandlingen er i dag så effektiv at hiv-virus ikke er målbart i blodet for noen, forekomsten av bivirkninger er moderat.

Det betyr at en hiv-smittet person under behandling som kjenner sin status, faktisk utgjør mindre risiko enn en som ikke kjenner sin status. I alle fall i Norge. Likevel blir det tegnet et skremselsbilde av hiv-smitten i media. Sannsynligvis for å få folk til å bruke kondom.

Men om dette skjer på bekostning av pålitelig og troverdig informasjon, og ansvarsplassering på den hiv-positive er dette feil. Og den gamle forestillingen om hiv som dødelig virus lever videre i lovverket i form av den såkalte ”hiv-paragrafen”.

Helseutvalget har laget én brosjyre i 2007, altså for 10 ÅR siden, om hivsmitte mellom menn. Det står lite om hvordan hiv faktisk smitter eller sannsynligheten for slik smitte.

Ved ubeskyttet sex er gjennomsnittlig sannsynlighet for smitte for den aktive part 0,11 % og 0,65 % for den passive, ifølge forskning.

Selv om man ikke kan stole på slike tall fordi det er mange faktorer som avgjør smitterisiko, så er poenget at hiv ikke er et virus som smitter veldig lett. Med andre ord er det større sannsynlighet for å utsettes for en trafikkulykke enn å få hiv-virus.

Det betyr ikke at man ikke skal bruke kondom.

Hiv sammenliknes i dag i alvorlighetsgrad med kroniske sykdommer som diabetes, og du må regne med å legge om på livet. Du er dum om du selv velger å få en slik kronisk sykdom på grunn av uforsiktighet.

Viktig fakta om smitte:

”Viruset kan trenge gjennom slimhinnen i urinrøret,” står det i Helseutvalgets brosjyre. Men det er ikke helt riktig. Det er kun hvis det er en infeksjon i urinrøret og dermed åpent sår at viruset kan trenge seg inn i blodbanen, noe mange har. Det er også noen mindre studier som viser at vesken som finnes i analåpningen har høyere innhold av hiv-virus enn blod og sæd. Dermed er det ikke lenger bare sæd og blod man skal frykte, men også at denne vesken skal komme inn i blodstrømmen.

Sannsynligheten for smitte reduseres om den aktive part trekker ut penis før sædavgang. Bruker man rikelig med glid, reduseres faren for rifter som oppstår som følge av friksjon.

Men hvorfor går ikke helsearbeidere ut med denne typen info? Hvorfor er det slik at helsearbeidere vegrer seg for å fortelle dette, men heller maler et svart-hvitt bilde?

Er det vanskelig for en lege å råde en person med problemer med å mestre sitt seksualliv slik: ”Hvis du skulle komme i en situasjon der du har ubeskyttet sex, bruk i det minste rikelig med glid og trekk ut før sædavgang.”

Uvitenhet og fordommer!

Helseutvalget har et helhetlig fokus på homohelse, og hiv-forebygging er kun en del av dette. Og enda mindre fokus på de som er hiv-positive og de fordommer disse utsettes for. Det arbeidet er overlatt til organisasjoner som jobber primært med hiv-spørsmål uavhengig av legning.

Det er ikke rart, for de fleste som smittes i dag, er heterofile.

Manglende pålitelig og oppdatert informasjon fører i dag til større uvitenhet knyttet til hiv. De fordommene som hiv-positive utsettes for, er så grove at de vegrer seg for å være åpne om sin status for en framtidig partner. Flere aktører i både helse- og homofeltet bør bidra til å gi riktig informasjon!!

Tusen takk for at dere leste dette!!

Følg Bunny Trash på Facebook: Link!!

#fordommer #hiv #fordommeroghiv #sykdom #seksualitet #homo #homofili #hetero #heterofilii #homoseksuell #biseksuell #heteroseksuell #legning #tabu #kreft #hivtabu #hivsmitte #angst #hivpositiv #hivbehandling #status #propaganda #media #mediapropaganda #kondom #hivparagrafen #helseutvalget #smitterisiko #virus #sex #uvitenhet #hivinformasjon #hivinfo

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg