Hulemalerier og hvalen på fjelltoppen, (400 moh.) 😳

Mange mennesker spør meg om nordnorge, siden jeg er derfra selv, og da må jeg skryte av den fantastiske naturen, og anbefaler alle å utforske Norges land, da spesielt sørlige del av Troms og Lofoten. For eksempel Hinnøy i Sør-Troms og Vestvågøy og Værøya i Lofoten.

Øykommunene er helt fantastiske.

Ta Værøy som er en øykommune i Lofoten i Nordland. Øyen er den nest minste og den nest ytterste av kommunene i Lofoten, med et areal på 17,5 km² og 780 innbyggere.

Det er ikke bare naturen som er fantastisk.

Gamle fortellinger omtaler den beryktede malstrømmen Moskenstraumen som går mellom Værøy og Lofotodden. «Den store Male» har gjennom tidene vært et av verdens mest beryktede havområder. Her i den store Male endte Jules Verne sin fortelling om kaptein Nemo og undervannsbåten «Nautilius». («En verdensomseiling under havet»).

Mange oldtidsfunn forteller om tidlig bosetting på Værøy. Hulemaleriene som ble oppdaget i 1994 er over 3 000 år gamle.

Utenom naturen finnes til nå uforklarlige mysterier som jeg ser på som fantastisk interessant.

I gamle dager lå det et digert hvalskjelett på toppen av det nesten 400 meter høye fjellet Gjerdheia på Værøy i Lofoten. Ingen vet eller forstår hvordan hvalen havnet der, og i dag er det bare lyng, mose og gress å se der oppe. Men mange eldre mennesker husker ennå skjelettrestene og kan fortelle om det de så. Hvalens ryggvirvler lå på en rekke nede i bakken, mens sidebeina stakk rett opp av mosen.

Gjerdheia har aldri ligget under vann, og hvalen må uansett være fra en nyere tid enn landhevingen. Spørsmålet er hvordan, når og hvorfor havnet hvalen på toppen av fjellet? Og hvor er skjelettet blitt av?

Lokalbefolkningen tror det fortsatt kan finnes rester av hvalen under vegetasjonen, både på fjellet og ved foten av det. Om man finner noe, kan forskerne kanskje datere knoklene og avsløre skjelettets alder.

Hentet fra, link: vakrenordnorge.no

Som sagt, jeg anbefaler dere å besøke det unike i vårt eget hjemland! Ha en fin dag alle sammen 😊

Følg Bunny Trash på Facebook: Link!!

#troms #lofoten #hinnøy #vestvågøy #værøy #nordland #moskenstraumen #lofotodden #denstoremale #julesverne #kapteinnemo #nemo #nautilus #hulemalerier #gjerdheia #hvalskjelett #mystikk #mysterier #nordnorge #norge

Alle bilder er fra Værøy, øverste bildet med nordlyset tilhører Eskil Persen, resten er fra Google.

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg