Det virkelige «romfolket» vs tiggere i Norge!

En sommer tilbragte jeg i Romania, like ved og i Constanta, Dobrogea, en av Romanias største byer. Jeg fikk for første gang erfare «romfolket» og deres til tider lite humane metoder for å skaffe penger. Det var også her jeg fikk mine første møter med en enorm klasseforskjell blant folk. Eller kanskje ikke, det var metodene som ble brukt for å få penger som gjorde et veldig sterkt inntrykk på meg.

På daværende tidspunkt visste jeg heller ikke å skille en rumener med en av romfolket. Altså jeg kunne jo se det, men jeg som så mange andre kalte likevel alle for rumenere. Jeg lærte mye denne sommeren. Jeg har flere gode rumenske venner, og det var derfor jeg var der den gang. Jeg var med venner derfra.

Rumenere og romfolk er ikke de samme. Men for at romfolket ikke skulle antas som folk fra hovedstaden Rom i Italia, ble det forklart at det var folk fra Romania, men et vandrende folk som nødvendigvis ikke er rumenere.

Mine venner finner det krenkende at romfolket blir omtalt som romanere eller rumenere. Det samme gjør folk i Romania. De skammer seg pga dem. Norske media skriver ofte rumenere, og politiet omtaler dem som det, og da i nedsettende sammenheng. «Mange av rumenerne tyr til kriminalitet fordi det er for lite å tjene på å tigge».

Siv Jensen Frp brukte ordet «sigøynere» om dem som fikk oppholde seg på Årvoll i Oslo. Hun var kanskje litt mer opplyst?

I gamle leksikon kan en ikke finne at Romania har en folkegruppe som «romfolk». Men «sigøynere» er benevnt som en «liten» del av beboerne i Romania. I historiebøker er sigøynere anført som; «et omvandrende folk som stammer fra India».

Norge er godt kjent med at sigøynerfamilier kommer hit på våren og sommeren i store campingbiler og blir værende en stund på et sted – før de drar til et annet sted i landet. Mine besteforeldre kalte dem for «tatere». En «miks» av nasjonaliteter, da kvinnene ble gravide underveis på sin ferd gjennom land.

Denne beskrivelsen av sigøynerne beskriver også de vi nå i senere tid har begynt å omtale som romfolket. De lever det frie liv og har ikke særlig interesse av å innordne seg i et samfunn med lover, regler og en jobb. De regner seg som verdensborgere, i likhet med våre ekstreme sosialister drømmer om i et flerkulturelt verdenssamfunn.

Jeg mener at folk må slutte å omtale denne folkegruppen som rumenere eller rumenere. De er romfolket, sigøynere mennesker på tokt! Det er ikke noe diskriminerende navn. Vi lever i 2018, man er hvem man er, og en spade er en spade!

I Romania så jeg med egne øyne hvordan romfolket plasserte sine egne små barn utenfor hoteller, restauranter, kjøpesentre og andre lukrative steder for å tigge.

Jeg husker en liten gutt som hadde bare en fot. Det var utrolig mange barn som manglet en arm, en fot, et øye, så det var ikke vanskelig å tro at deres foreldre hadde skadet dem for å få sympati hos turister for å tjene penger. Det ble meg fortalt flere ganger. Og jeg tenkte at det kan ikke være tilfeldigheter at så mange barn av romfolket er slik. Slike tilfeldigheter tror jeg ikke på, det er for stort omfang av dem. Det var ihvertfall vanskeligere å tro at alle disse barna var født slik.

Det er 6-700 000 romfolk i Romania.

Uansett.. jeg ga denne gutten en liten mynt og satte meg sammen med vennene mine like bortenfor på en uterestaurant. Like fort som jeg hadde satt meg kom det en voksen mann frem fra bak et skur og bort til gutten. Gutten ga mannen mynten, og mannen ga gutten tilbake en flathand i ansiktet. Så gikk han igjen. Verdien av mynten var visstnok for liten, derfor fikk guttungen seg en klaps. Etter det ga jeg aldri barna penger, bare brød.

I Constanta sto mine venner og jeg i en svær steintrapp utenfor et stort senter. Vi hadde bare stått der noen minutter for å orientere oss etter å nettopp ha gått av bussen. Ved siden av oss kom en dame av romfolket med et lite spedbarn på armen. Hun kløp barnet flere ganger for at det ikke skulle slutte å skrike, på den måten prøvde hun å få oss til å gi henne penger i pappkoppen hennes. Istedet for gikk min venninne som da var gift med en rumener (altså en derfra) bort til henne å ba henne slutte eller pelle seg vekk.

Etter en pust i bakken og en røyk gikk vi inn på handlesenteret. Inne var det mennesker kledd i de flotteste klær, ordentlige frisyrer, gull og sølv. De solgte en del krystall der husker jeg. Selv handlet jeg en skjorte som tilsvarte 800 kroner. Jeg elsket den skjorten og hadde den i mange år. Jeg ble helt sjokkert av prisen. Det fordi vi da hadde vært der noen dager og spist og handlet superbillig, sett mengdene av fattige og jeg tok da Romania som et land med bare fattige. Nå fikk jeg plutselig se virkeligheten, og forskjellene.

Det kan jeg si dere, de som er her til lands nå er ikke det virkelige romfolket. Det virkelige romfolket sitter igjen i blant annet Romania og har ikke råd til å komme hit for å tigge. De som er her er svindlere, tjuver – organisert kriminalitet!

Uff, ja der var mange triste syn i Romania. Det var sterkt å se hvor hardt enkelte arbeidet og slet i frykt for vinteren som skulle komme. Det var grusomt å se mishandlingen av barn og dyr, levende vesener i fangenskap, som ble brukt for å overleve. Metodene er umenneskelige, men likevel opplever de dem som livsnødvendige.

Jeg var i romleirer, og ved dem hadde folket satt opp benker med helt enkle ting de hadde laget av ting de hadde hentet på fyllinger eller i naturen. Jeg kjøpte to tremasker til en venninne. De prøvde sikkert å overprise dem da de forklarte meg hva de kostet, men for meg var det superbillig. Jeg dro frem noen mynter og betalte. Da ble det plutselig mye lyder fra alle kanter, og titalls av dem samlet seg rundt meg og begynte å dra i klærne mine. Hardt. De skulle også ha penger. Så ble det skummelt, og jeg måtte haste meg ut derfra.

Dra aldri opp penger i en romleir. De er virkelige fattige og desperate. Det er ikke de samme som sitter her i Norge og tigger med mange tusen kroner på innerlomma og på kveldstid samles på bingo for å satse og spille bort femhundre- og tusenlapper med et hånlig flir i ansiktet.

Følg Bunny Trash på Facebook: Link!!

#romania #constanta #romfolk #rumenere #romanere #sigøynere #tatere #tiggere #omvandrere #vandrere #india #indere #fattige #fattigdom #detfrieliv #kriminelle #organisertkriminalitet #mafia #romleir #brennpunkt #norge

Les også: Lettlurte nordmenn!!

Link: Brennpunkt «Lykkelandet».

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg