Humledød i hopetall!


I går skrev jeg et innlegg om observasjoner jeg gjorde da jeg var ute og gikk tur et par timer på dagen. Jeg skrev om hærverk og folk som ikke tar vare på husdyrene sine, og jeg skrev om at jeg på hjemveien (Austad) møtte på masse døde humler på et fortau.

Det var vanskelig å telle, men der var mange titalls, sikkert hundre humler, på en strekning på 7-10 meter. På hele turen så jeg ingen døde humler ellers, bare akkurat der. Jeg syntes det var veldig merkelig og antok det hadde med noe mennesker har gjort, feks sprøytemiddel eller annen gift. Men samtidig stilte jeg meg uvitende og etterlyste svar om dette er vanlig, om noen der ute kan fortelle meg hvorfor slikt skjer!?

Her er innlegget mitt: Når en går ei mil.

Ei jeg kjenner som jobber som journalist i en av landets største aviser fattet interesse og sjekket det opp hos en ekspert, Petter Bøckman, som er en norsk zoolog og universitetslektor ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Dermed fikk jeg følgende forklaring.

Det blir ofte observert store mengder døde og døende humler under trærne Parklind i blomstringstiden. Dette skjer ikke hvert år. Nøyaktig hvorfor så mange humler dør er ikke kjent. Flere teorier har blitt satt fram.

En av teoriene går på at lindetrær (parklind og sølvlind) produserer mye av sukkerarten mannose som humler ikke kan fordøye. Teorien er at når det er varmt og tørt stiger mannose-andelen av nektaren, noe som går spesielt ut over humlene.

En annen teori er at trærne går tom for nektar og at humlene sulter ihjel. Lindetrær generelt skiller ut duftstoffer som virker tiltrekkende på humler og andre pollinerende insekter, og ofte vil det være frenetisk aktivitet i blomstene. Når blomstene går tomme, vil bier fly videre, mens humler, som er mindre metodiske, bli i treet på grunn av duftstoffene til de dør av matmangel.

Så uansett, enten eller, så har dette sammenheng med disse lindtrærne som faktisk står der jeg observerte alle disse døde humlene. Så da har jeg lært noe nytt 😜


Følg Bunny Trash på MeWeLink!!

Følg Bunny Trash på FacebookLink!!

#humler #humledøden #insekter #parklind #sølvlind #lindetrær #zoolog #universitetslektor #petterbøckman #natur

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg