I dag er historisk Norsk dag. Vikingene plyndret Holy Island!


I dag er det 8. juni, og det var på denne dagen i året 793 at noen råtasser omtalt som Norske Vikinger angrep de religiøst kristne munkene og plyndret klosteret på Lindisfarne i Øst-England. Dette innledet det vi nå historisk kjenner som vikingtiden.

Lindisfarne er en liten øy i Storbritannia i utenfor kysten av Northumberland.

En av gjenstandene som vikingene plyndret til seg var manuskriptet med de fire evangeliene til Matteus, Markus, Lukas og Johannes. Altså innbindingen av Lindisfarneevangeliene, som da var i edelt metall og en selvsagt gjenstand for vikinger å stjele på sin plyndringstokt. En vakker og kostbar skatt som kunne omsettes for mye.

Klosteret på Lindisfarne ble grunnlagt av hellige St. Aidan etter ønske fra kong Oswald av Northumbria i cirka år 635. St. Aidan etterfulgte ønsket fra kongen og dermed ble Lindisfarne en base for kristningen av det nordlige England.

Fra begynnelsen på det 7. århundre produserte munkene der illuminerte manuskripter, det vil si manuskripter hvor tekst er fulgt med detaljert kunstnerisk dekorasjon i form av initialer, marger og andre former for miniatyrillustrasjoner.

I dag kalles denne kunststilen for hiberno-saksisk kunst, eller insulær kunst, og som det sier seg selv så er det mest kjente verket i dag denne nevnte, og nå meget berømte illustrerte utgaven av evangeliene. Lindisfarneevangeliene ansees som et av de fineste eksemplene på denne unike stilen for religiøs kunst i tidlig middelalder i England.

I dag mangler det opprinnelige omslaget av Lindisfarneevangeliene, men er ellers i nesten perfekt stand, særlig med tanke på hvor gammel denne er. Evangeliene blir i dag oppbevart ved British Library i London.

Lindisfarne-raidet i 793 markerer starten på historisk tid for Norge. Plyndringen av Lindisfarne, som nå kalles Holy Island, er den første norske historiske hendelse som kan tidfestes noenlunde sikkert ved hjelp av skriftlige kilder.

En del av historien verdt å huske.


Følg Bunny Trash på MeWeLink!!

Følg Bunny Trash på FacebookLink!!

#lindisfarne #northumberland #england #storbritannia #holyisland #evangeliene #matteus #markus #lukas #johannes #lindisfarneevangeliene #london #historie #vikingtiden #vikinger #norskevikinger #norskhistorie #norge

 

 

4 kommentarer
  1. Hei. Flott å lese. Der har jeg vært. Historieintressert som jeg er så måtte jeg jo dit. Spennende – Fikk møte tidevannet der ute også

   Ha en flott dag

   Klem Lise

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg