På denne dagen debuterte Donald Duck!


På denne dagen 9. juni 1934 dukket Donald Duck opp for første gang i filmen Den kloke lille høna (The Wise Little Hen).

Selv hadde jeg en lang periode i min barndom hvor det var en selvfølge at jeg skulle ha Donald-tegneserien som ble gitt ut hver tirsdag her til lands. Over noen år måtte jeg også ha den månedlige pocket-boken som ble gitt ut. Jeg var også den stolte eier av den originale Hakkepettboken til Ole, Dole og Doffen, Donalds trillingnevøer.

For de som tilnærmet umulig har levd i en slik en boble at de ikke vet hvem Donal Duck er så er det slik at han er en tegnefilm- og tegneseriefigur som ble skapt av amerikaneren Walt Disney og som opptrer i en rekke filmer fra The Walt Disney Company og i den fiktive tegneseriebyen Andeby.

Donald dukket opp som nevnt første gang i tegnefilmen «Den kloke lille høna» (The Wise Little Hen) den 9. juni 1934 (se bildet under) og gjorde seg utover på 1930-tallet bemerket sammen med Langbein i kortfilmene om Mikke Mus.


Walt Disney oppdaget nemlig tidlig at hans hjertebarn Mikke Mus ikke var spesielt morsom alene, og gav Donald rollen som Mikkes hissige medhjelper. Siden den gang har Donald inntatt hovedrollen i en rekke egne filmer, og fikk i tillegg en egen tegneserie oppkalt etter seg.

Her i Norge utgis tegneserien ukentlig som bladet «Donald Duck & co.» men fra 2015 ble det slik at det er kun abonnenter som får bladet ukentlig, mens det i butikken nå bare utgis annenhver uke.

Første nummer av Donalds tegneserie kom i desember 1948, selv om tegneserieversjonen av «Den kloke lille høna» ble utgitt av A-magasinet allerede i 1935, hvor han gikk under navnet Teodor And.

I dag er det norske Donald-bladet den mest leste tegneserien i Norge. I forhold til folketallet kommer Norge på andreplass når det gjelder Donald-lesing. Bare Finland ligger foran Norge. Hurra for Donald Duck og vennene hans!!


Følg gjerne bloggen i gruppen på MeWeLink!! Eller på FacebookLink!! Koslig det 😘

#donaldduck #mikkemus #langbein #oledoledoffen #andeby #waltdisney #thewiselittlehen #denklokelillehøna #teodorand #tegneserie #tegnefilm #donaldpocket #hakkespettboken #donalduckogvennenehans #donald

2 kommentarer
    1. Gratulerer til Donald. Han har gledet mange generasjoner for hvem vil ikke bli like rik som Onkel Skrue og ha samme flaksen som fetter Anton? Men få vil være like uheldig om Klodrik eller hva han heter. Husker enda at min mor leste Donald for meg da jeg var liten.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg